Hemen hemen her gün duyduğumuz, reklamlarını izlediğimiz Omega-3 nedir? Gerçekten balık yağı büyük bir aldatmaca mı? Yoksa hayatlarında olmazsa olmaz mı? Her mama markasında kocaman harflerle kazınmış Omega-3 balık yağı katkıları, evcil hayvanlarımıza gerçekten ne faydası var? Neden kedi ve köpeklerimizi Omega-3 balık yağları açısından zengin diyetlere sokmalıyız?


Balık Yağı Faydaları: Omega-3 nedir?

Her şeyden önce, evcil hayvanınızın almasını istediğiniz iki ana omega-3 balık yağı yağ asidi formu vardır, bunlar uzun zincirli omega-3 yağ asitleri olan DHA yani Dokosaheksaenoik Asit ve EPA yani Eikosapentaenoik Asit’dir. Sinir hücrelerinin yaşaması ve yağlanması için gereklidirler ve sonuç olarak beyin, kalp ve eklemler için faydalıdırlar.

Adından da anlaşılacağı gibi, balıklarda (öncelikle soğuk su balıklarında) bol miktarda bulunurlar, ancak doğada ceviz dahil olmak üzere çeşitli tohum ve kabuklu yemişler arasında da bulunmaktadır. Doğada balık dışında bulunmasına rağmen, balık dışı kaynaklar düşük miktarlarda uzun zincirli omega-3'e sahiptir ve vücut tarafından sentezlenmesi inanılmaz derecede zordur.


Balık Yağı Evcil Hayvanlara Nasıl Yardımcı Olur?

Omega-3, sinirler boyunca çalışır ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmak için bir sinyal görevi görür, bu nedenle yaralı veya zayıflamış bölgelerdeki ağrıyı, şişmeyi ve kızarıklığı azaltır. Ağrı reseptörlerini (aspirine benzer şekilde) inhibe ederler ve böylece nöronların gelişimini geliştirirler. Ağrı ve iltihabı işaret eden bu nöral yollar boyunca rol oynayarak, hücre zarları içinde çalışırlar ve sinir hücrelerinin büyümesi ve gelişmesiyle birlikte hücrenin geçirgenliğini (hücreye giren ve çıkan malzemelerin kontrolü) etkilerler. Bu nedenle, büyümekte olan yavru kedi ve köpek yavrularını omega-3 balık yağlarıyla besleyerek, onlara birincil gelişim için en uygun miktarda DHA sağlar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda, omega-3 balık yağının kedi ve köpekler üzerindeki etkilerine ilişkin bir dizi araştırma yapılmış ve güvenilir dergilerde yayınlanmıştır. Osteoartritten muzdarip köpeklerde kısa süreli bir rahatlama olduğunu gösteren çok umut verici sonuçlarla sonuçlandılar. Ek olarak, nöral gelişimin destekleyicisi olarak omega-3, aşağıdaki durumlardan mustarip evcil hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar göstermiştir:

  • Artrit
  • Alerjiler
  • Bilişsel sorunlar
  • Denge bozukluğu
  • İhtiyarlık
  • İltihaplı Bağırsak Hastalığı
  • Kireçlenmiş ve ağrılı eklemler
  • Kuru deri ve sağlıksız tüyler
  • Kuru ve/veya pul pul dökülmüş cilt
  • Tırnak sağlığının kötü olması


İki tür uzun zincirli omega-3 yağ asidi vardır, bunlar DHA ve EPA. Her birinin evcil hayvanınıza yardım etmede farklı bir rolü vardır:

1. DHA (Dokosaheksaenoik Asit)

  • Kalp, böbrekler, cilt ve/veya eklemlerin iltihaplanmasına neden olan durumlar için bir anti-inflamatuar görevi görür.
  • Alerjiye bağlı iltihaplanmayı azaltır.
  • Kaşıntılı cilt ve kepeği azaltır.
  • Daha sağlıklı ve parlak bir tüy desteğidir.
  • Dökülmeyi azaltır ve bu da kedilerde daha az tüy yumağı anlamına gelir.

2. EPA (Eikosapentaenoik Asit)

  • Yavru kedi ve köpek yavrularında beyin ve göz fonksiyonlarını geliştirir.
  • Hamile kedi ve köpeklerin yanı sıra yavruların gelişimi için faydalıdır.
  • Omega-3 alımının etkisini 2 hafta içinde görebilirsiniz.


Kedi ve Köpeklere Omega-3 Zararlı mı?

Tıpkı her şey gibi, su bile, orantılarla ilgilidir. Evcil hayvanınızı balık yağlarıyla aşırı takviye etmek, trombositlerinin işlevlerine zarar verecektir. Birbirine yapışma derecesini ve hızını azaltarak kan pıhtısı oluşturma yeteneğini bozar.

Bazı köpeklerin birkaç hafta boyunca balık yağı tabletleri aldıktan sonra neredeyse ölümcül semptomlara sahip olduklarına dair raporlar olmasına rağmen, bunların çoğu, balık yağı vitamin gerektirdiğinden ciddi bir E vitamini eksikliğine neden olan aşırı takviye ile bağlantılıdır.

Evcil hayvanınızın ek omega-3 takviyesine ihtiyacı olup olmadığına karar vermeden önce, doğal bir omega-3 kaynağı (örn. Balık) içeren dengeli bir diyet aldığından emin olun çünkü hayatta kalabilmek için hala uygun beslenme seviyelerine ihtiyaçları vardır.

Veterineriniz bunu yapmanızı önermedikçe, evcil hayvanınızın dozunu yedikleri yiyeceklerden alıyorsa, omega-3 takviyeleri almak gerçekten gerekli değildir. İçlerinde omega-3 balık yağı bulunan evcil hayvan mamaları genellikle farklı boyut ve türlere hitap etmek için yapılır. Evcil hayvanınız için en uygun olanı satın almanız ve evcil hayvanınızın boyutlarına göre çok fazla olmamakla birlikte bol miktarda omega-3 balık yağı sağladığından emin olmanız gerekmektedir.

Unutulmaması gereken en önemli şey, omega-3'ün yararlı olduğu, ancak ölçülü olduğu ve dengeli bir diyetle birlikte alınması ve bunun bir parçası olması gerektiğidir. Bunun yanı sıra, evcil hayvanınıza yalnızca evcil hayvana özel omega-3 takviyelerini kullanmanız gerekmektedir.


İnsanların, Köpeklerin ve Kedilerin Omega-3'leri Arasında Bir Fark Var mı?

EPA ve DHA'nın molekülleri aynı olacaktır, tek fark, insanlarda, köpeklerde ve kedilerde vücut tarafından farklı şekilde metabolize edilmesidir. En büyük fark, balık dışı omega-3 kaynakları yoluyla alındığında, kısa zincirli yağ asitlerinin uzun zincirli asitlere dönüştürülmesi gerektiği gerçeğidir; bu, insanların ve köpeklerin gayet iyi yapabileceği ama kedilerin yapamadığı bir şeydir. Bununla birlikte, köpekler bu dönüşümü gerçekleştirebilseler de sonuç olarak etkisiz ve verimsiz olabilmektedir.


Kısacası; en önemli uzun zincirli omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA'dır. Hücreleri kayganlaştırdıkları nöral yollar boyunca çalışırlar. Sonuç olarak iltihaplanma, ağrı ve şişmeye yardımcı olurlar. Öncelikle soğuk su balıklarında bulunan omega-3 balık yağı, anne karnındaki bebeklerde bile sinirlerin gelişmesine yardımcı olur ve rahimdeki gelişimlerine katkıda bulunur. Hekim değerlendirmesinden geçmiş birçok bilimsel çalışma, omega-3 yağlarının kullanılmasının, diğer birçok durumun yanı sıra artritli evcil hayvanların koşullarını iyileştirdiğine dair umut verici işaretler olduğu sonucuna varmıştır. Balık yağı takviyesi kullanırken çok fazla vermemeye dikkat edin çünkü bu ölümcül olabilecek yeni sorunlara neden olabilir. Evcil hayvanınıza balık yağı takviyeleri vermeye başlamadan önce gereken dozu veterinerinize danışın. Tüm kedi ve köpek takviyeleri, kedi maltları ve köpek vitaminleri Petözel'de!